on-line shop |  FAQ   
FAQ

Často kladené otázky

Ako namlieť kávu na prípravu espresa tak, aby bol konečný pôžitok čo najlepší?

Ako sa pripravuje pravé talianske espreso?

Čo je to overlock?

Aké ihly sa používajú do šijacieho stroja SINGER?

Sú v súčasnosti celokovové stroje stále výhodou?


 

Ako namlieť kávu na prípravu espresa tak, aby bol konečný pôžitok čo najlepší?

Ideálne namletie - kávu zomelieme štandardne  na hrubosť niekde medzi múkou a cukrom. Ak je káva je namletá na príliš jemný prášok, môže sa zapchať mriežka sparovacej hlavy a filter a espreso môže byť viac horké. Nemusí sa tiež podariť tak hustá a dobrá pena. Ak je káva namletá príliš nahrubo, espreso bude slabé.

Kvalita kávy je dôležitá
Rozhodujúcimi faktormi pre kvalitu kávy sú pôvod, druh a praženia. Ak sa pri voľbe kávových zŕn rozhodnete pre tie najlepšie, ste už o krok bližšie k tajomstvu dobrej kávy.
Je známych asi 80 druhov kávy, z ktorých dva majú zvláštny význam – Arabica a Robusta.
Tradičný zber, nazývaný tiež "picking", robia skúsení trhači, ktorí vyberajú iba zrelé plody kávovníku. Plody sa každý deň behom sušenia niekoľkokrát obracajú a potom sú strojovo lúpané.
Spracovanie kávy je ovplyvnené troma kvalitatívnymi faktormi – starostlivým výberom surových kávových zŕn, pomalým pražením pri konštantnej teplote a chladenie praženého materiálu studeným vzduchom.
Ste milovníci kávy a chcete sa dozvedieť o káve viac? Navštívte stránky www.kava.cz


Ako sa pripravuje pravé talianske espreso?

Výraz "espresso" pochádza z taliančiny a v preklade znamená "narýchlo". Pri príprave je špeciálne mletou kávou v zásobníku espresa pretlačovaná pod vysokým tlakom voda zahriata na 90 až 95 °C. V ideálnom prípade by mal tlak dosahovať hodnôt 10 až 15 barov, aby bolo prietok aj rozpustenie kávových zložiek optimálne.
Voda je pri príprave v kontakte s kávou len po dobu niekoľkých sekúnd. Espreso je teda veľmi ľahký nápoj, pretože ťažko stráviteľné látky sa rozpúšťajú až po 3-40 minútach. Koncentrácia chuťových a aromatických látok je však podstatne vyššia ako u obvyklej kávy a okrem toho obsahuje menej kofeínu.
Príbuzné espresu je cappuccino, ktoré je tvorené jedným dielom espresa a dvoma dielmi krémovo napeneného mlieka.


Čo je to overlock?

Overlock je ideálnym doplnkom Vášho šijacieho stroja SINGER a dokáže tri operácie naraz. Zošije dva diely látky dokopy, odstrihne prebytočnú látku a súčasne začistí okraje látok. A to s profesionálnym výsledkom.
Pri overlockoch SINGER obzvlášť oceníte:
- jeho vysokú flexibilitu na pružné látky
- jeho spoľahlivosť na ťažké materiály
- možnosť dekoratívneho lemovania
Vaša práca s overlockom bude zhruba 5x rýchlejšia v porovnaní s použitím obyčajného šijacieho stroja a pritom pri šití niektorých častí oblečenia (plavky, košele, nohavice) alebo materiálov (pružné materiály, pleteniny a pod.) použitie overlocku nemá alternatívu. Stehy sú pevnejšie, pretože ich šije štyrmi alebo piatimi niťami.


Aké ihly sa používajú do šijacieho stroja SINGER?

Spoločnosť SINGER odporúča používať LEN značkový ihly SINGER.
V návode na obsluhu šijacieho stroja nájdete "Tabuľku látok, nití a ihiel", v ktorej nájdete odporúčanie, aký typ a silu ihly používať na daný materiál.
V prípade použitia ihiel iného výrobcu, spol. SINGER nezodpovedá za nesprávne preväzovanie stehov a za vynechanie stehov pri šití pružných stehov alebo širokého cik-cak stehu.


Sú v súčasnosti celokovové stroje stále výhodou?

Zmiešaná konštrukcia kov/plast nasleduje modernejšie trendy vo vývoji strojových súčiastok. ABS plast sa používa ako nosný materiál pre konštrukciu, ložiská a čapy sú z liatiny alebo mosadze, prevodové kolesá tvorí oceľový náboj a silónové ozubenie (menšia hlučnosť, kolesá sa nemusia pri výmene zabrusovať).
ABS plasty sú ľahšie a majú lepšiu trvanlivosť, lepšie tlmia chvenie, preto majú lepšie charakteristické rysy ako väčšina kovov.